Hoofdmenu

Highstreet

De stratenloop in Hoogstraten is een gerenommeerde wedstrijd in de Noorderkempen. Op woensdagavond is dit de place to be voor de stad en omstreken. Het loopevenement maakt er samen met de kermis en de markt een enorm groot feest van. Het aanwezige prijzengeld zorgt er voor dat er naast kwantiteit ook kwaliteit aan de startlijn verschijnt. Raar genoeg was het dit jaar nog maar de eerste keer dat ik deelnam. Ik wil jaarlijks enkele nieuwe wedstrijden ontdekken en dit paste perfecte in dit plaatje. Ondanks het feit dat ik niet speciaal had afgebouwd, moest de conditie volstaan om geen modderfiguur te slaan. De kleine fysieke ongemakken waarmee ik kampte waren irritant, maar zouden geen invloed mogen hebben op mijn prestatie. Gelukkig was het slechts 10km, want het kwik klom net als bij mijn vorige wedstrijden richting de 30 graden.
Bij de start schrok ik er van hoeveel atleten er sneller als mij wegstoven. Na 500m bevond ik me in zowat 30ste positie. Ik passeerde enkele concurrenten en moest toen vaststellen dat er voor mij een gaatje was ontstaan op een grote groep. Ik durfde geen poging te wagen om het gat dicht te lopen en het werd dan ook enkel groter. Af en toe moest een snelle starter gas terugnemen, maar daar ging ik dan al snel op en over. De vrees zat er toen dik in dat het een ondankbare eenzame achtervolging zou worden. Ik voelde me mede door de warmte en het fysieke ongemak niet echt goed. Gelukkig dook nog voor kilometerpaal 2 Steven Bogaerts naast me op. Hij nam me de volgende kilometers op sleeptouw. Het tempo dat hij ontwikkelde, was ideaal voor mij. Na 4 kilometer was het opnieuw mijn beurt. Bij de doorkomst na ongeveer 4,95km gaf de klok 17’05” aan. Daarmee mocht ik tevreden zijn. Het slechte gevoel zei duidelijk niet alles. We bevonden ons op dat moment in 18de en 19de stelling.
Na de eerste kilometer van de tweede ronde nam Steven terug het commando in handen. We haalden onder zijn toedoen nog 3 atleten in, die blijkbaar een te voortvarende eerste wedstrijdhelft hadden afgewerkt. Na een korte kopbeurt van mij in de achtste kilometer begon Steven nadien het tempo op te voeren. Ik begon de inspanningen te voelen en na 8,5km moest ik voor het eerst enkele meters laten. Op het moment dat we zo goed als in het spoor van Jorn Van Bergen zaten, moest mijn gezel ook vaart minderen. Mijn wagonnetje kon ik nog net bij hem aanpikken. Jorn liep echter opnieuw van ons weg. Ik moest even bekomen. Op zo’n 350m van de finish zette ik me voor Steven. Spijtig genoeg hinderde de gedubbelde brandweerlieden ons bij het opdraaien van de laatste rechte lijn. We stonden zo goed als stil. Ik zag als eerste een gaatje en zette vol aan. Steven liet de sprint aan zich voorbij gaan. Ik kon nog naderen tot op 7 à 8m van Jorn, maar hem echt bedreigen zat er niet in.
Ik overschreed de finishlijn als 15de in 34’23”. Een 10km tijd waarmee ik super tevreden zou zijn. Ik schat de exacte afstand weliswaar in op 9,85km. Dat blijft voor mij een mooie prestatie in deze warmte. Hopelijk vind ik het goede gevoel de komende weken terug op de 10km wedstrijden die me te wachten staan. Eerst loop ik in eigen gemeente de Brechtse Stratenloop en begin juli wil ik ook nog een poging doen om een goeie pistetijd neer te zetten op het PK 10000m in Essen.

Loopgroeten,
Dries

© 2011 SAV vzw.