Hoofdmenu

Memorial De Borger

Memorial Jos De Borger beleeft Schotens sprookje
172 lopers trotseren koude om clubicoon te eren
SCHOTEN - Onder een stralende hemel vond zaterdag in het gemeentepark de 21ste editie van De Memorial Jos De Borger plaats. Met deze loopcross wil de Schotense Atletiek Vereniging (SAV) hulde brengen aan de man die één van hun stichtende leden was. Loopster Lieveke Luyckx deed dit op gepaste wijze door een unieke prestatie te leveren.
Het verhaal leest als een sprookje. Lieveke Luyckx, ondertussen jeugdtrainster bij de Schotense Atletiek Vereniging, werd in 1988 door wijlen Jos De Borger gehuldigd als crosskampioene in de categorie van de Benjamins. Nu 30 jaar later won zij opnieuw op de memorial ter ere van diezelfde Jos De Borger. Dit keer bij de Masters, op de 3.100 meter voor dames. Op die manier bracht zij op haar beurt hulde aan het clubicoon dat in 1996 op 75-jarige leeftijd overleed.
Publieksopwarming
Als jeugdtrainster keek Lieveke eerder op de dag uit naar de nieuwe deelnemertjes. Even voorbij het middaguur verzamelden zij zich op en rond atletiekpiste Louis Wouters voor hun opwarming. Dat laatste mag u gerust letterlijk nemen, want ondanks het feit dat het zonnetje de hele dag van de partij was, waaide er een ijskoude wind doorheen het park. Gelukkig konden de lopers zich tijdens hun wedstrijden verwarmen aan de enthousiaste supporters langs het parcours.
Sterk SAV
‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’, luidt het credo van de Schotense Atletiek Vereniging. Toch mag de club ook dit jaar terugblikken op enkele sterke prestaties van haar leden. Naast Lieveke Luyckx gingen namelijk nog zeven lopers van SAV met het goud aan de haal: Alexander Van Breedam bij de Benjamins, Kato Van Paemele en Victor Lacour bij de Pupillen, Yannis Brichant bij de Juniors, Tom Van Dyck bij de Seniors en Jan Geudens en Maurice Plasmans bij de Masters. Zij mogen dit jaar toegevoegd worden aan de eregalerij van de club.
Met naast acht overwinningen ook nog eens evenveel podiumplaatsen mag deze editie bestempeld worden als een ware triomf voor de Schotense Atletiek Vereniging. Zeker bij de 900 meter van de jongens Pupillen, waar naast winnaar Victor Lacour ook SAV-leden Jonas Vanhentenrijk en Floris Daneels het podium bekleedden. Al zijn er op deze memorial eigenlijk geen verliezers. Het initiatief zet mensen van alle leeftijden aan tot sporten en dat is nog altijd het belangrijkste. Dat de jongste winnaar van de dag 7 jaar oud is en de oudste 77, bevestigt dit. Net als gezelschapsspelen, blijkt dus ook lopen geschikt voor en populair bij jong en oud, van 7 tot 77 jaar.
Fris en fruitig
Na afloop mochten alle deelnemers die in hun reeks op het hoogste schavotje waren geëindigd een gezonde prijs in ontvangst nemen. Naar aloude traditie kregen ze een fruitmand uit handen van Lieve en Frans De Borger. Jawel, de kinderen van wijlen Jos De Borger. Zij dragen de club na het overlijden van hun vader duidelijk nog altijd een warm hart toe. Net zoals de Schotense Atletiek Vereniging Jos De Borger een warm hart toedraagt door de herinnering aan hem levendig te houden.
De festiviteiten werden afgesloten door voorzitter Marc Persoons, die namens het bestuur het volgende dankwoord uitsprak: “Ik dank alle atleten voor hun deelname, de helpers voor hun inzet en de supporters voor hun luidruchtige aanmoedigingen.” Zo ging iedereen fris en fruitig naar huis.
Verslaggever: Vincent Jespers

© 2011 SAV vzw.